środa, 28 maja 2014

Młode cukinie w sosie czosnkowym

Ta przystawka jest jedną z potraw kuchni egejskiej. Poznałam ją dzięki koleżance Turczynce. Mąż po jej zjedzeniu stwierdził że nie trzeba marynować ogórków ta cukinia smakuje bardzo podobnie i jest wyjątkowa smaczna. Wspaniały dodatek do mięsa.




Nim podam przepis na cukinię chciałam napisać kilka słów o sosie czosnkowym. Nie jest to typowy sos czosnkowy do którego jesteście przyzwyczajeni. Składniki sosu to oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i sól. Ten sos jest często uzywany w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje mi z sałatką z bakłażana która niedługo pojawi się na blogu.

Cukinię w sosie czosnkowym przygotowała ze mną Kasia, która również mieszka w Turcji i przygotowuje pyszne nie tylko tureckie potrawy.




Młode cukinie w sosie czosnkowym

4 młode cukinie
oliwa z oliwek
sok z cytryny
czosnek

Cukinie myjemy kroiny na kawałki 1,5cm i gotujemy w wodzie lub na parze w zależności od tego jak lubimy.
Z oliwy z oliwek, zmiażdżonego czosnku, soli i soku z połowy cytryny przygotowujemy sos, sosem polewamy ugotowaną cukinię i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę by smaki się połączyły. Najlepiej smakuje z grilowanym mięsem.




4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...